Monday, May 9, 2011

POST 125: BuaT MaJliS yg BeRkat...(^_^)

Salam Readers...

Kekontangan idea menulis citer kawen..
sbb mmg da takde progress da wedding preps org nih...kih3....

tp dua tiga hari nih...menyibukkan diri dgn wedding org laen plak...
since ramai kwn2 org yg memilih 7may sebagai hari pernikahan mereka...

Dalam byk2 citer kawen...tercuit dgn citer kawen cekmat's best fren...
his wife plak my company mate...tp lain dept la...

citernye begini..
die da nak nikah ni....
then die terfikir adakah inai yg die pakai (si lelaki) itu dibolehkan mengikut syarak...
so, die dan cekmat google....google punya google....kesimpulan yg mereka dpt....
ade yg kata dibolehkan..ade yg kata tak boleh....
kbykan mengatakan haram...
so, nak selamat...kesimpulan mereka juga baik takyah buat...!!
tp die da terbuat.....takpela...die tak tau kan mula2nye tu...tihihi~

die cari plak hukum berinai dan mengukir inai bg sang pompuan....
berinai bg perempuan itu ade hukum2nye...
sebelum berkahwin, selepas, di dlm ihram dsb...
tetapi umumnye boleh mengikut persepakatan ulama' (ketika majlis perkahwinan...)
tp dibenarkan sampai pergelangan tangan sahaja...
dan haram mengukir dgn gambar binatang dan berinai dgn warna hitam...
**org pon da google sendiri...and betullah info ni...wallahu'alam...

hiiii~ bagusnye sang suami.....
die mahu pernikahannye itu tidak bercampur baur dgn sesuatu yg melanggar syariat...
die berkhutbah sendiri di majlisnye...(wpn disuruh tok kadi...hehe..)
menitiskan air mata di hujung khutbah...
malahan die tak bg wife die bergambar ketika di make-up...
takut ade aurat yg ternampak kot...
tp suke dgn usaha mereka mendapatkann majlis yg berkat...
yg tidak mencampurkan yg hukum dgn syubhah..
mudah2an perkahwinan mereka diberkati....!!

mudah2an majlis perkahwinan kami pon begitu...
amin...~

Pengantin yg Hepi....tihihi~

5 comments:

miey anna said...

itu yang kita nak cari kan..keberkatan ^_^

zimie said...

bestnye majlis yang berkat.tersentak dengan wife tu yang tak bergambar kalau dengan makeup.bagusnya diorang tuu.zimie taktau pun selama ni :)

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

kaf ba ra' qof ta nun....ke.ber.ka.tan...
ye mohd adif....

tihihihi~ suke dialog dunia baru tuuu~

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

oo bkn die tak bergambar kalo dgn make-up....
die tak amek gambar time dimekapkan je zimi....
pastu amek je gambar byk2..hek3....

r3bL said...

kite pong memula konfius juga laki nih bole ke dak pakai inai nih. rasanya, mmg tak kan kot laki kite nnt pakai. sbb was-was lah.

mcm juge kes cincin suasa. ada kata boleh, takleh. last2, sibbaik laki kite kata dia takmo pkai cincin. so klau cincin lelaki tu better opt for silver atau nak yg mahal sikit, opt for palladium (adik beradik platinum) konfem tiada unsur2 emas. :)

(oops..pnjang plak komen makcik) :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...