Monday, May 23, 2011

POST 139: WeDDiNg VeNue..conflict...

Salam All,

Slalunye nak seperate kan my personal feeling away from this blog...
the only personal thing i want to share with u all is happiness....
But this time, sorry if u see that i'm a bit emotional...
I think its due to my unstable hormone...
get what i mean?? (^-^)
I speak from my heart today...
but still...i want to keep my mind, heart & soul back on track...think wisely lijah..

Ok, org mmg ade isu dalam pemilihan tempat majlis...
Rumah @ Dewan..??

Mmg da lama ade isu ini...
Semenjak usul org nak buat wedding di FRIM atau di masjid yg berdewan (mcm masjid wilayah) di tolak mentah2 dgn my parents...
alasan mereka....jauh...susah sanak saudara nak pegi...
dan org terima jawapan itu...

Sekarang..
Pilihan utama famili org adalah di rumah...**rumah is under renovation
Pilihan utama ibu adalah di dewan...
Org? tak kesah...mana-mana yg menyenangkan famili org setuju...

Tp bile tgk budget yg ade, org pening...


Utk org yg baru bekerja tidak sampai setahun...
Simpanan tidaklah byk mana...
Dah spent almost 10k utk house renovation & my wed preps setakat ini...
Mudah2an Allah permudahkan rezeki supaya everything will run smoothly as i planned..


Bg org, kedua2 tempat ade pros & cons..
Ok, rumah org still under renovation...
Perbelanjaan ditanggung org sendiri...
Alhamdulillah, dgn rezeki yg Allah bg rmh hampir siap...
tinggal finishing & touch up..
But still...it need costs..

Tapi, if majlis di rumah...ia sgt2 menyenangkan...
terutamanye utk majlis di kg...yg mana makanan kami msk sendiri..
As i evaluate & calculate...majlis di rumah lebih costly...**dlm kes org...
Perlu tempah khemah yg cukup byk...my budget is within 2k only...
Then, need to fully finish&furnish my house before weds...
extra costs....

For hall, i manage to find a hall RM400 per day...
with chairs & tables....
cheap rite??? harga kg mmg camtu....
The problem is, susah nak buat kenduri rewang di dewan...
If pakai caterer senangla....but if pakai caterer, the food budget might be double @ triple...
Agak letih nak mengadakan kenduri di dewan sehari semalam...
If kat rumah, boleh duduk2 berehat...

Other source of money????


Org bukan anak org yg ada-ada...
1st child to my beloved parents....
A sister who need to back-up her 8 sis & bros who still studying..
Luckily one of my younger sis da keje even she is a part timer student...
alhamdulillah..

And.....
I want to keep my mahar as low as possible...

"Sebaik-baik wanita adalah yg mudah urusan perkahwinannya dan murah maharnya."

Takmau mahar dikira sbb degree, jawatan, salary, kecantikan, current rate...dsb..
Seberapa yg cekmat bg....sebegitulah yg org akan terima...
dan insyaallah, duit itu org akan gunakan balik utk bina kehidupan kami nanti..

Jadi, mudah-mudahan dgn duit hasil titik peluh ini...
org jayakan my wedding

Kesimpulan org...

After pertimbangan berhabis2an...
kena berlapang dada....siapkan rumah mana termampu...
buat majlis mana termampu...di rumah....
i have two version of myself...
sometimes, i feel my weds need to be really simple just like what i've want...
sometimes, i feel like i want that cinderella wedding..

but dear lijah...remember, this is a non-cinderella story...
It just the story of u, a plain girl....who just want a blessful wedding...
Insyaallah...

8 comments:

~ NANA ~ said...

dear....

i dulu pon ada conflict camni...

DEWAN: parents tak setuju sbb jauh, ssh nk rehat, ssh nk solat, ssh sedara mara nk duduk lepak lama2, TAPI dewan kat kemaman lagi murah compare to sewa canopy...

RUMAH: vice versa la

last2 ikot je cakap parents buat kat rumah...my wedding 11 jun tp renovation rumah tak siap2 lagi skrg ni :) hopefully semuanya siap b4 majlis la kan? hihi

btw i doakan yg terbaik utk u okey...ikot je cakap parents :)

plain jane said...

cik lijah,
i like your quote yg:
"Sebaik-baik wanita adalah yg mudah urusan perkahwinannya dan murah maharnya"
tp kan mesti ada je mulut2 jahat yg tanye dan komen tentang berapa hantaran nye... hmm... geram tau...
i pun ada masalah yg sama gak... mula2 bila kita kira budget mcm cukup je duit untuk belanja kahwin tu... tp bila ada pendapat dari parents and other siblings, ha amik ko... tu hasil nye mcm nak negative je baki akaun... tension gak. tp saya wat tak tau je. harap2 ada la rezeki lebih untuk majlis ni....
<3 jgn tension2 key...

plain jane said...

oh, satu lagi la... lupa nak tanye pasal komen awak ari tu kat blog saya. awak kata pakai spek yg ada uv filter? <--- saya tak tau T__T
dah check mata dan tukar spek baru tp power mata tak naik, cuma silau je yg makin teruk... tp tak buat spek mata yg ada UV filter sbb tak tau pun.
ke UV filter pd skrin komp? hahahah

Miss Sunshine said...

Hmm.. samelah.. mula2 masa pilih tarikh pun ade konflik ni jugak. kita nak sangat buat kat rumah, tapi abah kata susah dan alasan2nya boleh diterima. setelah bincang dsb.. saya ikut je cakap abah, buat kat dewan. sebab kalau buat kat rumah pun, mmg hire caterer, sbb kami tak cukup kakitangan nak buat rewang...

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

nana: thanx...lega dgr.....ade juga org yg share mslh renovate rmh tak siap2 ye...hehe

jane: suke bc comment jane ulang2 kali...ha amik ko...terkena kite yer....!! akaun menghampiri negative...kih3...

sunshine: konflik pengantin ni ade di mana-mana ye rupanya, bile dpt kongsi...br tau...hihihi

anaztasias nora aira said...

dear.saya pun wat rumah finally. dan kos mmg tinggi tapi bila kita redha dan family redha Insya Allag rezeki akan datang ye. Aminnnnnnnnnnn :) jgn risau okeh :)

plain jane said...

salam lijah.... sebenarnye saya tengah bercuti 4-5 hari ni nak release tension... tu yg sibuk blogwalking ni... dan joint contest bagai. i ada tag u satu contest ni dear... hehehe. jom joint sama kalau free2...

http://pleaselovemeunconditionally.blogspot.com/2011/05/contest-perkahwinan-idaman-by.html

zimie said...

alahai lijah.sabar tau.jadi skrg better buat kat rumah la kan.cost dewan memang mahal pun.tu nasib baik kat kg.kalau kt KL mau 3-4 ribu tau.sobs.

macam zimie nak buat kat rumah tapi keadaan jalan,reka bentuk kawasan tak sesuai utk majlis.so last2 kene pilih dewan.senang sikit nak handle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...