Tuesday, May 3, 2011

POST 120: CeRiTe DIY

Salam Readers......

Hectic sgtla recently...
Byk keje2 tergendala...
keje opis + keje kawen....mcm2 la...wuuu~

tak larat nak buat DIY mcm dl...
so, buat bile ade ms lapang & bile tak tension shj...
setgh jam sehari pon jadila...wuuu~

ini die keje DIY yg tergendala...

tudung kawen


tak dpt cari masa utk buat...!!
actually, bkn buat pon...anta gi jahit tepi kat kedai jek pon tak buat2...ha3...

lama da beli kain chiffon ni...
purposely nak buat tudung...
mcm org...mmg mementingkan keselesaan & kekemasan tudung...
so, pilih material ni sbb kemas kat leher...
and DIY sbb boleh dptkan kepanjangan yg kite nak....
so, kemas...dan takde lilitan terlebih
(**selendang siap yg dijual biasenye panjang sket..)

padankan dgn awning...
tak siap keje nih...
dah menggatal buat DIY seterusnye..

cube teka DIY apekah ini..ha3
eleh...cnfirm korg tau DIY apekah ini...
veil...!!! hik3...
so, gi cari kain net kat euro moda, tak jual..
jadi gi ke jakel....

off topic
**euro moda & jakel tgh sale....up to 88%..but prefer euro moda compare to jakel..
sight seeing all those kains kat euro moda buat org rasa tak keruan...
menyesal da beli kains awal kat Jakel...
tp ble tgk sale jakel..rasanye berbaloi la beli hari tu...dpt jimat sgt...
tp tetap rasa mcm nak beli kain pengantin byk2 jek...
smpai kata kat cekmat "nak nikah lg sekali la..."
ha3...nikah yg pertama pon tak...!! ade hati nak nikah lg sekali...!!
tgkla, betapa syaitan da bisik2 kat hati...wuuu~
masyaallah...mintak dijauhkan....
berdoa agar pernikahan kami yg bakal berlangsung itu berkekalan..

berbalik pd topik....
ingatkan nak wat veil pendek....
so, beli la 1m kain net...
promoter tanya byk2 kali...
"btul ke nak beli 1m jek...org slalu beli 1.5m utk veil..."
goyah gak time tu...tp cekalkan hati & berkata..."ya, sy nak 1m sj.."

sampai di rumah.....
trus letakkan kain net tu kat kepala...nak tgk cukup panjang ke tak...
dan....mmg bukan cukup panjang...!! terlebey pon....!! sampai punggung lg...
so, nasihat org...kalo nak buat veil paras punggung, beli 1m pon da ok...
pernah beli 1.5m net utk veil bertandang...rasa panjang mencecah lantai gakla...
jd potong sampai pnjg popliteal..byk gak potong tuh...wuuu~

since org sayang nak potong kain net tu buat veil pendek...
**byk lebih kalo potong pendek....syg kain...mahai tuh, semeter RM48..
so, nk buat veil paras atas punggung jela.....
tp dgn kemalasan dan kelesuan yg melanda diri ini....
tidak tahulah org bile keje2 DIY ini bakal siap....
sigh~

moral of the story: jgn jd bridezilla gile DIY mcm org...!!! ha3...

4 comments:

miey anna said...

Dear..da trima msg u..nak chatting ngan u,tapi x jmpe chat box..da suruh tng me cek..kawan me pon same..tapi x jadik plak kejadian tersebut..aduyai..mula riso dah neh..uhuuu T_T

r3bL said...

gd luck DIY. nnt citer camne gaya buat ek? :)

plain jane said...

cha yok....
hahaha, lijah ni rajin tau.... tp kalau buat sendiri memang puas hati la wpun leceh sikit... asal kan tak last minit kan....

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

hi3..thanx for all the wish...nanti buat tutorial cane nak potong veil....kih3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...