Saturday, April 23, 2011

POST 108: Veil - ChiFFoN, NeT @ SaTiN

Dearie Readers...

Hari sabtu adalah hari dating kami...(^_^)
so citer dating hari nih....rahsie...
**citer preps kawen bolehla...

so, kalo ade yg tak tau...hari ni adalah "Hari Bumi"
Jadi kami ke FRIM utk menikmati alam...
then, ptg kami ke KL...nak belikan my mom present besday...(^_^)
ok, sambil2 tu ade la beli sikit brg hantaran kawen...
FYI, Sogo ade sale until 5th May...
yg menarik byk toiletries, cosmetics @ perfume jual pd harga sale...
packaging pon lawa2....
brg2 lain yg slalu sale mcm kasut, handbag pon tgh sale...
so, sape2 tak ckup brg hantaran tu....boleh2 la menjenguk sale...

dan, berbalik kpd tajuk entry...
ade kwn2 kesygn, cik B2B lain bertanyakan apekah material yg besh utk veil...
chiffon yg besh utk veil...cane nak wat veil...dsb...
so, hari ni nak jwb material veil dl....
cane nak wat veil org pernah post dlm entry yg lama....
maybe next next next next entry boleh update citer veil ke-3...hiiii~

utk my veil, org pakai chiffon veil utk nikah & net veil utk bertandang & reception..
kedua-duanya ade kelebihan dan kekurangan dr segi outcome veil & cara menjahit..

veil chiffon

another chiffon veil

Veil net
veil net
sumber dari sini
bagi org, net veil lebih senang dijahit (tampal lace) berbanding chiffon...
dan tidak seperti net, chiffon memerlukan kemasan pada hujung sbb berbulu....
**means kena jahit tepi la...
namun, chiffon beri kesan lembut, and sesuai dipakai ms nikah...

for beading...jahit beads pd chiffon lebih senang berbanding net...
**net berlubang2...so susah nak pastikan jahitan tu kukuh...
namun, since material chiffon sgt2 lembut, kena hati2 ms menjahit utk elakkan kain tetas...
lg satu kelebihan veil chiffon...
ia mampu menutup kekurangan lilitan tudung anda (bhg belakang..)
sbb slalu mak andam buh byk pin & jarum bhg belakang tudung utk kekemasan...
since chiffon kurang jarang berbanding net...kekurangan tersebut boleh ditutup..


personally, org lebih suka net....
sbb...jika kite pakai teknik patch lace pd veil...lace nampak lebih timbul pd net...
kerana net lebih jarang...**tambah kesan elegan..
tp utk teknik sulaman....org rasa chiffon lebih bagus....

Sbnarnye ms mula2 nak wat veil (utk nikah) org nak cr net...
tp tersalah beli....
(dek dihasut pekerja kedai...dibgnye net yg keras..die kata buh manik br jd jatuh...)
**mahal plak tu RM48 semeter...mujur net ni org buat DIY lain plak...hehe
so tak jd pakai net tu, beli chiffon jek...di jakel pd harga RM38 semeter...
ade pelbagai jenis chiffon...
nk cr mana sesuai...cuba test letak pd kepala...perhatikan cantek ke tak jatuhnye chiffon tu ke bwh..
di hari yg lain, jln2 ms beli baju bertandang di Jakel KL, terjumpa net lembut tu pada harga RM58 semeter...
tu yg beli & trus DIY veil ke-2...

another tips yg nak bg u oll....
veil akan nampak lebey jatuh kalo bwh veil tu anda buh beads atau lace pada hujung veil...

satin veil.....??
hmm....maaf...org kurang ilmu tentang satin veil...
tp org rasa satin veil too heavy la...
and since satin tak jarang....ia akan menutup kecomelan baju kawen kite...
furthermore....satin slalunye panas...dan satin yg kainnye sejuk, slalunye lebih tebal...
still nampak bulky la...

kain satin
harap info ini dpt membantu ye kwn2....
selamat menjahit sume..!!

9 comments:

nida-razak said...

cik lijah...thanx sgt2....mmg sngt membantu... =) rsa mcm nk guna chiffon..tp net pon mcm ok..hehe..buat dua2 la...lg satu kn cik lijah, chifon tu chiffon biasa la kn..bukn ada chiffon khas kan..huhu..*blurr...
neway...thanx sgt2... =)

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

org pon tak familiar sgt psl chiffon...tp mmg chiffon biasela...cma harga die mmg lain2....mcm yg org tgk, yg murah dlm RM10++ tu nipis sgt...takut tetas la awk...huuu~

yg mahal pon ade....tp tak perlu kot...beli yg agak2 ok je da la...hehe

nida-razak said...

ooh..haah, klo nipis sngt, nnti sush plak nk jahit kan..mcm berkenan ngn chiffon untk nikah.. =)

zimie said...

rajinnye lijahhhhh.hihi

lijah, aritu kite dah beli selendang untuk tukar jadi veil.nampaknye tak merasa la nak buat veil DIY ni ape semua kan?huhu.

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

hehe...takpe...boleh DIY benda lain plak....and jimatla masa takyah nak DIY veil...(^_^)

plain jane said...

lijah, thanks for the info....
em, nanti nak beli gak kain chiffon nak wat veil untuk nikah.... haha, harap menjadi la...

A.N.A said...

lala nk 22..chiffon nk,net pn nk..masa nikah pakai chiffon,masa sanding pakai net...hahaha..cantik2..

Cik Roza said...

thanx sebab bagi info...anak dara tgh search cari info nk buat veil sendiri...hehehe

Cik Aish said...

sgttt membantu thanks!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...