Monday, April 18, 2011

POST 103: KoS BuAt StoRyBooK ALbUm???

Dearie Readers,

nape bukak topik ni....?? sbb....

photobook


When i check my nuffy analytics...i found this....

 















































































































kos buat storybook album

sgt2 terpanggil utk review psl soalan ni.....
so...jwpn direct nye ialah RM500++ (dari hasil pertanyaan kpd photographer sendiri..)
dan RM200~RM2000 mengikut kualiti album dan saiznye....(jawapan dari majalah pengantin edisi mac..)

so...upah workmanship sehari selalunye RM400++...
nak jimat u oll upah workmanship shj...dan buat custom album tu selepas wed...
skrg ade byk company buat printing photobook...
**akan review utk next next next post..kena buat research dl....kih3
**popular online photobook is  http://www.photobook.com.my/

alang2 menulis entry nih...nak share lah ape yg ditulis di majalah pengantin edisi mac...
**yg ade gambar adira tu....bukak page 230~231



Apa itu photobook?

Dalam photobook, gambar-gambar disusun mengikut flow sebenar sesuatu majlis.
Dari muka surat pertama hingga yang terakhir, ia dipenuhi dgn penceritaan mengikut kreativiti pereka tersebut.
Sebuah photobook direka dalam ukuran tertentu.
Contohnya 8 x 12, 10 x 12, 10 x 15 dan sebagainya.
Oleh itu kos album bergantung kepada banyak faktor seperti saiz album dan kualiti pereka atau jurugambar itu sendiri.

Nama lain bagi photobook?

Custom Album, Compressed Album, Flash-mount Album & E-Album

Jenis-jenis photobook?

Album ini boleh didapati dalam pelbagai saiz seperti 8 x 12, 10 x 12, 10 x 15 mengikut citarasa anda. Kebiasaannya mengandungi 20 ke 22 mukasurat. Cover album pelbagai pilihan seperti hot press, canvas, acrylic dan leather. Mempunyai ketebalan +/- 2 mm setiap mukasurat. Dengan penjagaan yg betul, album ini boleh bertahan melebihi 10 tahun. 

Perbandingan antara Photobook & Sticky Album?

Sticky Album

  • Album gambar biasa yg menggunakan plastik utk menutup gambar pada setiap muka surat dan mempunyai permukaan yg melekat utk menampal gambar
  • Gambar biasanya dicetak dalam saiz 3R dan 4R
  • Kosnya lebih murah bergantung kepada saiz album dan jumlah gambar yang boleh dimuatkan
  • Mudah merekah, terkoyak dan luntur warna.
  • Tidak tahan lama dan gambar mudah hilang.
  •  
    Storyboard

    • Lebih berkualiti, eksklusif dan tahan lama
    • Gambar mudah dijaga dan tidak luntur warna
    • Setiap muka surat disaluti dengan UV protector
    • Hasil yg lebih menarik utk dilihat.

    5 comments:

    lovelyadibah said...

    Wah!menarik!thanks for sharing:)

    zimie said...

    serius murah kalau upah workmanship je.pastu print sendiri picca wed tu.jimat cost.hihi suke yang jenis dia dah laminate depan tu.tak sure apa nama.uv kot.

    Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

    hehe....aha...serius murah...takla habis ribu raban...tp kalo mampu ape slhnye..ikut rezeki msing2...hehe

    anaztasias nora aira said...

    good ! dear... i link u =) salam kenal b2b :)

    Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

    wslm.......hi3...best knal B2B len..leh share2 info...(^_^)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...