Saturday, August 20, 2011

POST 190: DIY Kad KaWeN

Salam Ramadhan Semua,

Saya bawakan cerita kad kawen DIY saya....

Sebenarnye, takdela terfikir nak DIY from A to Z kad kawen ni...
saya nak tempah je sebenarnye...atau DIY design dan tempah printing....
tapi since takde masa nak survey tempat murah......
**yg saya survey semua mahal2....yg murah plak tak cantek....
dan saya banyak bertangguh soal kad kawen....**yg ni mmg malas.....
akhirnya saya amek jln mudah...(mudah ke??? hahaha...)
saya DIY kad kawen.....
saya mmg cerewet....bile menempah...
so, kalo saya buat sendiri, saya kena terima ape jua hasil tgn sendiri......

Tak mcm perancangan
Takde lace atau ribbon....mahal..!!!
sebaliknya saya gantikan dgn jaluran kertas keras membaluti kad...
Utk buka kad, perlu tolak ke atas jaluran kertas tersebut....
Di bahagian belakang, ditampal setem huruf nama kami... 
Jaluran, setem & detail hadapan saya gunakan texturized emboss laid paper...
printing mmg cantek atas kertas tersebut...
Detail belakang inilah yg paling saya suka....kemas, elegan & vintage....




Ini pula pandangan bahagian hadapan....
Simple, saya sukakan border itu....
elemen dusty turquoise, kuning susu dan baby pink mmg romantis & vintage....
tp tak tau kenapa dlm gambar kaler border yg turquoise tu tak naik....
mungkin sbb lighting sbb saya amek gambar ini waktu malam....





Ini pula bahagian dalam kad....
Saya print atas kertas double A sahaja....
asalnye saya nak pakai trace papers....
tapi puas cari.....tak jumpa....
kertas double A ni print pakai printer rumah.....
takla secantek printing kedai....
tp still ok & memenuhi kehendak saya......




kad ni saiz 13.5cm x 22 cm.....sedang2 besar....
The best part.....kad ni bau wangi....bau rose..!!
masa saya buat DIY.....satu ruang bilik bau wangi....
seronok perasaan itu.....
scented paper......luminous finishing...texturized....
kad yg ade perasaan sendiri.....

overall lost for my card......
0.35 cent per piece......saya rasa murah.....(^_^)
tips-cari paper kat mydin....mmg murah....
saya bandingkan harga scented paper di mydin dan jusco & mph...
beza 10 sen per piece....!!!
saya invest paper cutter - RM35 je....
boleh guna utk DIY lain gak kan...

ade 300 pcs kad utk distribute pada kawan2 & office mates....
yg the rest saya pakai kad style kampung tu...
senang...sbb jemputan saya org2 kg sahaja....
confirm2 lepas baca die buang....hehe
ok, yg tu tak print lagi.....
kena print gak nih..!! raya nak menjelang,....
time tula kite edar kad kawen sekali....iye tak???

11 comments:

Mimis said...

Sweet...
Saya pun cadang nak DIY card kawin nnt.. :)

lady syaliz said...

cik lijah!! saya suka kad anda! 35 sen untuk kad macam ni murah ok! nanti cik lijah carik envelope kat mana ye? kalau dapat yang murah share ye!

Cik Lijah said...

marila sama2 DIY....(^^)

syaliz...nak envelope murah...beli kat mydin je....ade mcm2 saiz...atau nak yg exclusive sket...beli la kat jusco...ade coloured envelope....tp beli stail timbang2 gitu...

Cik Zimie said...

cantiknye kad lijah!!!serius jimatkan kos dan kreatif sgt2.i loike.heheh nak kad 1..

Rai said...

rajinnyerh DIY. gud job dear! it looks pretty to me.

Cik Puan Mimi said...

waaaa~
rajinnye cik lijah kte ni.
terer btol sume DIY. mimi dlu sume amek tempah je
tapi murah la rm0.35 je kan.
gud job dear~

kaklong said...

chayook la cik lijah, kak long teruja sgt..adoi...tp TERBAIK, NICE, good job dear!

kak long doakan cik lijah kuatkan semngat buat yg terbaik utk hari besar cik lijah k...;)

imymemine said...

Cantik sangat kad kahwin tu. Puas hati dpt buat sendiri rite? If only i had enough time to do like you've done. Huu.

Kreatif ! ;)

Anonymous said...

Hi..i nk tnye la..paper yg u beli tu, brand ap?sbb i try cr kt mydin tp xjumpe la..huhu..

Cik Lijah said...

@Anonymous
mm...seriously saya tak sure brand ape.....mungkin boleh tgk kat mydin lain.....bookstore mcm popular pon ade jual...tp priceyla...huhuhuhu

Fana | Aqim said...

akk...print sendiri or print kat kedai je?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...