Thursday, July 28, 2011

POST 179: TiPS BeLi EmAs MuRaH....(^_^)

Salam All...

Tajuk yg agak straight forward kan???
ngeh3....

Saya tak pandai bagi tips beli cincin cantek, jenis2 berlian...
cutting barang kemas and so on.....
sbb saya tak reti pasal jewellery..
saya tak boleh pakai any foreign items on my body including jewellery...
skjap2 boleh...kalo lama boleh sbbkan alergi...
tak kirela emas tulen ke tipu ke....
cincin tunang saya pon saya simpan jek....tak pakai....
**kire beruntungla cekmat dpt saya, takde mintak2 brg kemas....boleh ke camtu?? haha...

ok, sebenarnye tips ni pon dpt dr blog yg cekmat baca...
kami bercadang beli cincin berdua....
beberapa hari sebelum pembelian.....die search tips beli emas....
pastu die call saya, bgtau finding yg die dpt.....
so, taklehla nak backlink source yg die bc...sbb saya tak tahu...hehe

die kata begini....
kedai emas ni ade persatuannye...
so, kalo kite beli kat kedai emas yg ade nama,
atau kedai emas di bandar....harga yg kite dpt adalah lebih kurang sama....
sbb persatuan kedai-kedai emas ni da tetapkan harga emas...
utk jaga bisnes mereka...

so, tips yg telah saya kumpul berdasarkan pengalaman dan pertanyaan....
mula-mula...tgk harga pasaran emas satu gram....
boleh tgk dkt bank, internet dan sebagainya....
pastu survey kedai emas sepuas-puasnya....
Jgn pilih kedai2 ternama mcm Poh Kong, Habib, Tomei, Kedai Emas Bunga Raya...
Kedai-kedai di bandar....
Pilihlah kedai di pinggiran bandar....

Mcm saya...
Kedai emas pilihan saya adelah kedai emas Tai Yick....
bukan TAIK okeyh...sila sebut betul2....hahahaha
terletak kat Banting..
harga segram dapat RM140....
pastu tawar2 cincin yg saya berkenan tu, dpt kurang lg jadi RM118 segram....ngeh3....
sebelum tu, saya da survey kedai emas bunga raya, RM170 segram....Poh Kong, RM160 segram...
so, mmg murah kedai nih.....design pon cantek2......**mcmla saya tau psl design cincin..hehe


tp tips penting....
kalo anda particular psl cincin...
sila jgn beli cincin last minit mcm saya.....
terutamanya jika jari anda kecil2 & comel2 mcm saya...ahaks...
jadi kalo ade design yg anda berkenan, tp takde size..
anda boleh tempah cincin dahulu ye tak.....??

okeyh...design utk si jari kecil & kontot mcm saya tak byk...
so, saya amek cincin yg simple jek....
yg tak menampakkan sgt kependekan jari...
beli emas 916...
oowhh...saya baru tau yg amat penting utk cek no belakang cincin...
itu adelah kandungan emas yg ade pada cincin...
kalo 916 tu maksudnye 91.6% dr berat brg kemas adalah emas....

So, tips ni mmg bagus utk org kedekut dan berkira duit mcm saya....
yg pentingkan habib, poh kong etc......
sila jgn amek port penulisan ini...ngeh3....

ooowwhh, sorry yek...takleh nak tunjuk gambar cincin...nanti riak...muahahaha...
**padahal sebenarnya takde camera nak amek pic....hp yg dl hilang...wuuu~
tak mampu beli hp baru...tunjuk gambar cincin idaman je yg mampu...hehe



64 HaRi LaGi.....

8 comments:

hanys said...

Betul2. Mcm kt jerantut yg toencil, blh dpt gelang 10g dgn harga 1200 je. Klau kt kl, erk.. Pengsan kot. Ngan kos upah lg.. Crlah emas di pinggiran..

zimie said...

rm118 per gram ke lijah??wow murah ok!!! masa cincin tunang dulu pun, si dia boli dekat kedai emas mak esah (taktau apa nama sebenar) ekeke. siap boley diskaun2 bagi harga murah.tak macam habib,pohkong.mahal je lebihh.

hidayah hiddensity said...

omg..dapat murah..huhu..lambat update..baru je beli belah last week.. mmg rm 160++ pun..

Nina Isofea said...

suke! ur cincin idaman tu hampir nk same dgn my cincin tunang.heheh,btw, x kesah la ur ring bli kt mne, yg lbih penting sentimental value gitu haa.cewah =)

XalinX said...

stuju sgt dgn entry nie..kbnykn org beli kt poh kong,habib etc sbb nkkn pattern yg latest n cntk..tp pd yg x fussy kdai2 kt luar bndr pn dorg terjah as long as dpt beli..siap emas tebal2 boleh dpt..x pn beli serba satu..btw, slalu jgak bace entry sis lijah sbb my sis pn bkal kawen bln 10 nih..cncin kawen dia mcm cncin idaman cik lijah..cncin platinum n ems putih..

ciknana said...

wow..murah gile lijah dapat...
kat JB dah 173 oke!...grrr...
tp betul..bli kat pinggiran badar...org cakap kat bahau or tampin murah...nnt ada masa nk pi la...hihi...tp kalo puasa ni rajin pi kL..bole pi kedai yg lijah pegi kan..hihi

Atiqah Ahmad said...

cik lijah, kedai tai yik tu memang femes kot. kampung FIL-to-be kat banting so en tunang ada ajak pergi survey kat sana.

tapi tak pergi pun. hee~

Anonymous said...

Yeaahhh alhamdulillah.. Btol sgt.. Td bru lepas pegi beli gelang kawin kt tai yick ni.. Mmg berbaloi baloi...20.5g cume rm3k.. Nsib x TERbeli kt tomei last week...selamat jimat duit en tunang.. :)bijak berbelanja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...