Tuesday, July 5, 2011

POST 171: 88 HaRi...KAwen SeNyAp2.....

Salam All,

Ayat2 yg selalu terngiang2 di telinga lately....


"aku dgr anak ko nak kawen......tp ko senyap je...."
"dgr bulan 10 nih....betul ke...???"
"Senyap2la ko ye...nanti sedara takmau datang tolong baru tau....."
"die tgh bz buat persiapan nih......tapi senyap2 je....."
"Aku dgr citer ko nak kawen da.....bile tu???
"Ko lambat2la bagi kad.......aku taknak dtg kenduri ko..."
"Ko takyahla nak bajet2 single....lagi2 kat fesbuk..padahal nak kawen da..."

Org bukan bajet single, org bukan nak kahwin senyap2.....
takde purpose nak tunjuk gambar kami berdua kat fesbuk.....
Bukan takmau hantar kad, tarikh kami lama lagi....


Jawapan yg biase org & ahli keluarga berikan:


"Entahla....pihak lakinye pon tak dtg lagi...bertunang pon tak lagi....ade jodohnye, insyaallah kami jemput semua...."


Tapi, mereka masih terus mahu mengorek...mengorek dan mengorek rahsia perihal nikah kahwin kami....

Ok, org mmg tidak mewar-warkan hal perkahwinan kami......
belum lagi~

belum sampai masanya.......

da lebih kurang 3 bulan pon belum sampai masanye??

iye, belum......

Kenapa org belum lagi mewar-warkan perihal nikah kahwin kami....
merahsiakan lagi perhubungan kami....

senang sahaja....hayati hadis ini....

“Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) tentang perkahwinan” (Hadith riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair Radhiyallahu ‘anhu, dan disahihkan oleh al-Albani di dalam Irwa’ al-Ghalil)


Mmg org tidak mengiklankan perhubungan kami...
Tak ramai yg tahu perhubungan kami...
kecuali sahabat terapat...pada famili...atau yg terserempak dgn kami...
famili kembangan pon tak tahu....


ooohh...tak lupa....teman sekilang yg ramai da tau....
sbb die ex-kilang tempat org bekerja......
jadi cerite dr satu teman rapat ke teman lain.....
membawa penghebahan...


Sbb kami masih "senyap" lagi...
Sebabnya mudah....


Kami hanya ber'couple'...tiada ikatan pape lagi...
even belum bertunang lagi.....


malu nak iklankan perhubungan sebegitu.....
org iklankan kat blog sbb sebelum nih my blog fren semua outsiders....
skrg je ramai kenalan da terjumpa blog nih....


jadi, bagi silent readers yg membaca....
**i know my silent readers are from frens....
org mengaku org bakal berkahwin....tapi tak perlu anda hebah2...
tiba masanya org akan hebahkan sendiri......
org ade sbb sendiri....
bagi yg memahami...terima kasih, pengertian anda amat org hargai....


Pertuanangan pon kami akan buat senyap2....
Insyaallah, lepas pertunangan...bile majlis sudah dekat...
masing2 akan dijemput....


bukan ape.....takut kite mewar-warkan beriya2....
malang tidak berbau.....
lagi2 diri org nih....
dgn status belum menjadi tunangannya...
macam2 boleh berlaku kan...???
kalo tak jadi....kami yg malu....
sebahagian yg lain mungkin tumpang simpati....
sebahagian yg lain....bersorak memukul gendang menghebahkan cerita....


org tak mau begitu......
pernah merasa hubungan yg lama.....
akhirnya kecundang separuh jalan....
tak mahu begitu lagi....


Kdg2 rasa gak mcm artis...
sbb org sibuk mengorek rahsia kami....
Tak tahu ape yg mereka nak tahu....!! 


Bagi yg sibuk bergendang....
Baik doakan kami....
Doakan perhubungan kami sampai ke jinjang pelamin.....
Insyaallah....(^^)

12 comments:

~ NANA ~ said...

dear...i hari tu pon majlis risik buat senyap2 je...takde nk heboh ke apa...tp bg yg tahu tu, xpe la...hehehe

bkn apa, sbb time tu takot x jadi kawen ke apa kn? so better mmg xyah hebohkan psl pertunangan...

mcm i, stat tulis pasal kawen kat blog lbh kurang 3 or 4 bulan before wedding...hehe

*senyap itu lebih baik kot*

(^_^)

Aminah said...

Em btol pastu xyah nk rase kecik ati kalo xdjemput mase majlis tunang. Spatutnya menjadi rahsia agar xmengaibkan pihak pompuan kalo xjd. Da nk kawen tu baru la harus nk meghebohkannya. Xpe cik lijah awak wt bnde y btol ikot sunnah Nabi ;)

A.N.A said...

lala setuju 200%..lala lebih suke senyap2,nanti dh confirm betul2,dh sampai waktunyer..insyaAllah akan dijemput semua kan?bukan bermaksud kite nk main sorok2 tp benda yg blm tentu,x payah la kite hebahkan..nanti yg malu kite..*lala belajar dr pengalaman lama..

Miss Sunshine said...

Yup... setuju sangat2... perkahwinan yang sepatutnya dihebah-hebahkan... ^_^

cik anis said...

dear..kalau ikut hukum islam, korg da bertunang pn..cuma ikut adat melayu je belum..bila si lelaki da lamar dan si perempuan kata setuju, itu bererti lelaki dan perempuan tu da bertunang..ada video ceramah ustaz azhar idrus tentang bertunang ni..kena bezakan tunang hukum dgn tunang adat.. ;)

apa-apa pun sebenarnya tunang hukum atau tunang adat, dua-dua kena rahsiakan drpd umum..sepatutnya macam tu la..(yg komen ni pun tak rahsiakan jugak sb tulis dlm blog kn..huhu)

zimie said...

lijah.biasa la tu.'orang luar' memang selalu nak menyibuk perihal tentang org lain.sng cite sibok jaga tepi kain org lain.kadang2 geram gak.sebab tu zimie dah 'buang' fb.macam segan diorang tau psl kisah pertunangan.tapiii yg baca kt blog ni outsiders dan rakan2 b2b.so takde mslh sgt.sama2 sharing info.takde la sibuk nak tau peribadi org lain.hihik.sabar k dear :)

NANA said...

betul tu..saya tunang pun snyap2...pastu ramai kata saya xjmpt masa tunang..ala...tunang je pun..klu kwin..saya jemput la...

farah fadhil said...

kan.. tak suke dgn makcik bedah cmni :/

kaklong said...

ye kak long pun setuju dgn pendapat semua org...so, kak long harap cik lijah sabar yer...biase la dik, adat la kita ni,....mcm2 dugaan yg akan kita hadapi lagi lak, hari makin dekat nnt k..

sabar yer...biar la org nak kata apa k..hope smue tu menjadi kekuatan utk cik lijah lagi ok..

Nurul Wardah a.k.a Ketot said...

(^_^)

Bila Ku Kata Cinta... said...

darling..heeh.....biasalah begitu..mereka sebenarnya concern..tak sabor2 nak merewang sakan tuh..nak menempah baju tema segala..nak menyedia hadiah tu..sebb tu nak tau awal2...nak plan jadual lah tu... think positip ye cik lijah...hehe..

smiles dari Dee...

plain jane said...

insyaAllah hubungan cik lijah & cekmat saya doakan sampai ke jinjang pelamin.

kadang2 memang org sekeliling akan bantu kita tp kadang2 mereka juga la yg wat kita pening kan....?

mcm saya dulu masa tunang plan nak wt kecil2 saja untuk keluarga terdekat, tp bila kita tak jemput ada pula yg kecil hati... hm, susah & banyak dugaan nye tau bila nak puaskan hati semua pihak. hahahah.

bersabar, sentiasa berfikiran terbuka dan berlapang dada selalu... (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...