Tuesday, July 19, 2011

POST 173: ApE SuDaH BerLaKu???

DeAr ReADers....

Ape sudah berlaku???
Ape sudah berlaku pada diri saya??
Menyepi...tapi......................

Byk yg berlaku....
Semua tidak mengikut perancangan...

Mggu lepas majlis merisik...
Sbnarnye bukan merisik...
Awalnye, saya jemput famili cekmat dtg utk kenal2 dgn famili saya....
Tp my parents da anggap merisik.....
ok....tidak seperti perancangan....
merisik da setel....tp tanpa sebentuk cincin....
part tu saya suka...jimat bajet kami...hahaha...

Then, masa merisik nenek saya ade....
ok...part ni tak berapa nak suka....
kecoh....panik....tak sedap ati.......
huru-hara sket tapi terkawal...

Akhirnya....
majlis pertunangan yg bakal berlangsung mggu ini...
tidak spt perancangan saya....

my plan....
jemput satu wakil famili saya, dan satu wakil famili cekmat......
tp yg jadinya.....nenek saya jemput semua adek beradek...!!
panik...!!

bukan saya kedekut takmau jemput semua.....
bukan..!!
tp saya nak majlis yg simple, senang, mudah....
sbb adek beradik ibu abah saya ramai....
adek beradek abah 12org...ibu 6 org.....
so, campur dgn pasangan masing2.....semua 36....
tak terhenti di situ.....ade adek beradek tiri lagi....
both parents ade adek beradik tiri...
yg ni saya tak tau berapa org...
then, belum kira sepupu?? sepupu plak ade pasangan....ramai yg ade anak....
ade anak sepupu yg ade anak....oooo....mmg ramai...!!
kecoh...!!

famili belah cekmat ade 21 org.....menurut bapanyala....
kalo semua dtg....lg kecoh..!!

kekecohan tak terhenti disitu...
sorg makcik kata..."aku nak sponsor hantaran ini, itu dan ini..."
plan saya, tiada hantaran bertunang.....
sorg lagi kata..."keluarga kita ramai....perlu psg khemah...."
plan saya, makan2 kecil dlm rumah....mau yg simple..
yg lain plak berkata...."eeeiii.....keluarga pompuan mana boleh kalah dgn famili lelaki...."

adeeeiii...........!!
pening...panik...!!!
nape ramai yg campur tgn....saya nak yg mudah....
ikut hukum dulu...baru ikut adat....
lepas merisik..
saya menangis malam tu....
rasa takmau bertunang...nak lari jauh2.....

alhamdulillah, cekmat tenangkan saya.....
bg dorongan, sokongan......
syukur......
saya kena tabah...!!

Yg bakal berlaku....
saya pasang canopy waktu bertunang...
ade sedikit hantaran....
pakai baju nikah tak jadi tu...
jemputan ramai....
saya redha......!!

mudah-mudahan segalanye berjalan lancar....

oh ye, saya da berjaya siapkan patch lace pd kain hari tu....
minor beading sahaja....simple utk bertunang...
nak buat pada baju da tak sempat...
kesuntukan masa...
ade seminggu je utk prepare majlis tunang....
hello...tak pernah dibuat org kot....!!
tunang koboi....!! hahaha........

73 HaRi LaGi....

12 comments:

misssazusarin said...

sabar yer cik lijah..
semoga dipermudahkan segala urusan..

cik anis said...

tenang2 dear..
semoga semuanya berjalan lancar..

~ NANA ~ said...

it's okey dear...anggap yg u bertuah sbb blh buat majlis tunang...nnti kenangan tu sampai bila2 pon akan melekat dlm kepala u...nak2 bila tgk pic tunang tu balik...mesti teringat semua kenangan yg kecoh2 ni nnti :)

nida-razak said...

lija...xpe2..sabar banyak2 ye..tu sume dugaan..mesti ada hikmah sebalik sume ni..n bak kata nana, nanti mesti jd kenangan..sabar n be positive kay.. =)

anaztasias nora aira said...

Insya Allah. benda baik akan dipermudahkan dear :)

fitria said...

insyaAllah semuanya berjalan lancar ye cik lijah.. jgn panik..

kaklong said...

salam cik lijah ku syg...sabar yer...

tu semua dugaan sebelum bertunang, tp jgn wsau...kita insan biasa...kita kne redah semua tu...kak long sebelum bertunang tu pun sama jugak, byk sgt pkara yg terjadi sblm majlis tunang tu, tp kak long tabah jugak

InsyaAllah, semua bjalan lancar dan dipermudahkan..

♥ Kasut Pink ♥ said...

Insyallah ramai yg nak membantu ringan sikit beban.

eMaH SoMeL said...

tabah ye cik lijah..anggap sume yg jdi ada hikmah..chill2 :)

veesakura said...

insyaAllah cik lijah, segala yang baik akan dipermudahkan. memang selalunya akan ada campur tangan untuk majlis2 camni. vee pasti semuanya dengan niat membantu. cik lijah think positive ya..

zimie said...

lijah!!kenapa menghilang?bz dgn majlis risik rupanya.huhu be strong dear!!biasala tu,bende2 spontan ala2 bidan terjun memang akan berlaku.sabar byk2 k.jangan masham2 nanti takde seri bakal tunangan org ni ;)

Cik Deby said...

good luck dear, InsyaAllah semue akn berjalan lancar... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...