Monday, July 25, 2011

POST 176: ReviEw HaNTaRanS..

Salam All....

Bagi sesiapa yg mengikuti blog..
ingat tak lagi saya pernah kata 'takkan ada hantaran ms bertunang'..
tp dek kerana peristiwa 'merisik'...
famili kembangan sibuk nak bagi hantaran...
so, mmg last minit....

saya mmg takde masa nak wat hantaran...
jadi mmg serahkan bulat2 kepada saudara utk buat hantaran...
saya beli material hiasan, bunga, dulang etc..
itupon saya berikan di waktu pagi hari  pernikahan...pembetulan: pertunangan...haha
cuak gak hantaran tak siap...
mereka (famili kembangan) sponsor brg hantaran...
semua hantaran saya disponsor okeyh...haha...

Agak serba slh dgn cekmat....
sbb saya kata padanya "hantaran org simple2 jek....abg buat simple2 jela..."
saya byk kali merungut mintak die buat hantaran simple, die nak bg brg byk saya tak bg...
sbbnye takut tak terbalas...pompuan kan kena bls lebey dr laki...hu3
Di hari kejadian...hantaran saya tak se"simple" jangkaan...
cekmat plak kena lecture dgn makciknye...
dek kerana 'simple'nya hantaran spt yg saya war-warkan
so, sorry....wuuu~

Part yg saya suka psl hantaran saya....
Jimat even pakai fresh flowers...
Saya pakai orked, baby breath, dan 2 bunga lain yg saya tak tau namanya....haha...
Beli bunga murah sahaja....beli kat ladang orked....
Ade jual bunga lain for arrangment sekali....
boleh dpt semua bunga2 arrangement tu dlm RM50++ utk 9 dulang dan lebey...
Paling suka orked tu...sebatang RM2 shj.....tp bunga sebatang tu mmg besar2...
Sebatang utk satu dulang...
If ros, kena pakai byk2 kuntum plak kan....sekuntum=sebatang
Ade byk kaler bunga kat ladang tu....
tp saya tak sempat round sbb beli waktu pagi hari bertunang...
In rush so grab je yg nampak dpn mata...hahaha..
Utk nikah, nak try orked hijau plak....(^^)

Total lost for hiasan dulang...RM50++..lets say RM60..
bahagi 9 dulang + 1 tepak sireh: RM6 per dulang...
itupon byk lg bunga lebey...haha

Tema hantaran tunang kami makanan....
Undecided event kan....bagi yg kami mampu shj...


Dari pihak cekmat

Hantaran pihak lelaki
1. Cincin + Bunga Rampai
2. Kek Kings (yg ni mmg sedap...) & Kek Icing
3. Puding + Kek bakar
4. Bahulu Ikan
5. Kuih popia kegemaran saya...hehe
6. Sireh Junjung
7. Buah-buahan


dari pihak saya


Hantaran pihak perempuan
1. Bunga Rampai (Sponsor by Mak Enon, my aunt)
2. Cheese Tart (Sponsor by Kak Darlin, my cousin)
3. Cupcake (Sponsor by Kaksu, my MUA)
4. Secret Recipe Cake (Sponsor by Mak Ejan, my aunt)
5. Anggur (Sponsor by Cik Misri, my uncle)
6. Puding (Sponsor by Mak angkat)
7. Sireh Junjung
8. Cheese Cake (By me...hehe)
9. Kuih2 (Yg ni amek je makanan hari kejadian....sbb nak ganjilkan dulang...haha)

Lapik dulang tu recycle sepupu saya pny...
Dulang adalah dr saya & nenek...
ooowwhh...dulang menjadi hot item tiba2....
ramai nak pinjam dulang hantaran utk hari mereka..
so, lepas raya nanti mmg fully booked...haha

Kesinpulannya, walaupun last minute job, saya suka hantaran saya....
Dan hantaran cekmat kepada saya yg mmg sedap....kih3...

Tp serik da buat last minute...
Utk my big day nanti....berazam nak prepare awal....(^^)\

67 Hari Lagi....

7 comments:

zimie said...

laling, saje je hantaran tu.wat syarat je kan.tu byk kasi buah-buahan.hehe.nanti time wedding,baru la beli barang2 ala-ala-mahal-gitu.

;p

Cik Lijah said...

aha...wat syarat jek lalim.....bagi seikhlas mungkin.....tapi time kawen nanti pon bagi biase2 jek...takde yg mahal la....tak mampu i....muahahaha

~ NANA ~ said...

wahhh...kalo last minute cmni i mmg salute la! nice la ur hantaran! :)

Cik Lijah said...

biase jela nana.....hantaran nana lg canteks.....meleleh air liur tgk....hahahaha

Cik Emie said...

cantik lah ur hantaran..fresh flower lagik tu :)dan sukee byk makanan boleh mkn :)

kaklong said...

wah...cantik la cik lijah...kak long teruja...

kak long nyer hantaran tak de pun pkai fresh flower...tp tak pe, jnji majlis tu lagi penting...SELAMAT kan ;P

heheheh...semoga bahagia di alam pertunangan n kekal ke jinjang pelamin..amin

plain jane said...

memang cantik hantaran cik lijah untuk cik mat... nice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...