Wednesday, February 8, 2012

POST 237: HoW To WeAr Ur DIY ShaWl & VeiL

Assalamualaikum semua....

Salam Ceria....

Rabu ini dibawakan citer..
"How to wear ur DIY shawl & veil.."
ade kwn kite bertanya dlm post lepas

so sekembalinye saya ke tanah air...
ceh...mcmla jauh sgt bercuti...hahaha...
saya buat post ni khas utk kwn kite...
or yg tak familiar lg cane nak pakai shawl & veil pengantin...
basically sama jek mcm pakai shawl biase...

ok, gambar black & white jek sy bagi....
sbb da malu....jd model tudung paling hudus...
confirm org tgk tak cantek....(^_^)
muka da terbakar dek berjemur di panas mentari ms cuti hr tu...
da try mekap jd kelabu asap..
so, better buat B&W jek...layan.....hahahaha


"How To Wear Ur DIY Shawl & Veil"



1) Pinkan shawl dgn sebelah bahagian lebih panjang dari yg lain.
     p/s: so, DIY shawl pon kena detailing tu terletak pd nisbah tersebutla.



2)  Pinkan bahagian yg lebih pendek itu ke sebelah bahu



3) Tarik bahagian yg lebih panjang ke atas kepala, kemaskan.



4) Pinkan hujung bahagian yg ditarik ketat ke atas itu pd kepala (dlm gambar), kemaskan shawl.



5) Pakai veil pd atas kepala, pinkan/jarumkan veil sehingga kemas



Ok, full view in colours the DIY shawl & veil




p/s: shawl jarang?? tips: boleh pakai inner neck/ shawl sepadan...
       pic kredit to hubby...(layan jek bini die yg mcm2 nih...)
       veil for irwani...(50% progress...)

6 comments:

Cik Tqah said...

Thanks for sharing.. i der wat gak without veil :)
http://atieshaadriana.blogspot.com/2012/02/review-my-e-day-dress.html

Mr & Mrs Sallehudin said...

thanks for infor.. :)

Cik Saila said...

cantik,perfect,simple..
saya suka :)

Seindah Cinta said...

Puan ijah...nk tanya ni...yg shawl veil tu if nk DIY...Nk potong ikut design ape erh??? ikut je potongan selendang yg jual kt kedai ke ape???

p/s: i suke blog u...Kak Su yg suggest...plus, ur blog mmg helpfull gile time i kena wat persiapan persandingan i yg mendadak bln Dis lepas...gile x, within 2 weeks i kena settle everything coz mak mertua nk nengok benor anknye tu bersanding...aiyork!! so, mmg i byk refer ur blog tuk dapat idea DIY sendiri..gila nk save budget...hehehehe ;p

Seindah Cinta said...

Salam..
Puan Ijah... :)) sy nak tanya, yg shawl veil ni nak potong ikut design ape yer?? ikut design selendang yang biasa dijual di kedai tu ke??

Btw, teruskan berkongsi ilmu yer...ur blog really helpfull buat i especially time i dah "terdesak" kena wat persiapan bersanding in only 2 weeks December lepas...tu sume gara2 mak mertua nk nengok benor anknye nk bersanding...xdan nk tggu i abis final exam..mujur ada blog u...i refer abis-abisan tuk DIY segala ape yg termampu within that 2 weeks especially baju sanding..nk jimat le katakan....heheheheh ;p

Cik Lijah said...

@Seindah Cinta
oo yg ni saya potong pencil edge style......cara nak potong ade dlm post ni...http://non-cinderella-story.blogspot.com/2012/03/post-242-lets-diy-ur-own-veil.html

hehe....wedding preps mmg mcm2 kan...pening2...anyway, thanx for reading ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...