Monday, September 19, 2011

POST 202: 11 HaRi - DIY BudGeT ButtoN BadGe

Salam sayang semua....

11 hari....
bekerja....
mlm nih plan mengecat...
mlm semalam siapkan budget badge...

org lain tempah jek...
but i'm broke...!! ha3...
so DIY jela...
lagipon badge tak pakai mmg byk kat rumah...
**kebetulan hobi adek mengumpul badge...

so, the tutorial......

BUDGET BADGE

Bahan-bahan:
1) Badge terpakai
2) Pembalut buku jernih
3) Kertas & printer
4) Gunting

Tutorial:

1) Design badge (Saya buat pakai power point jek...), dan print kan design mengikut saiz...



2) Potong design, lebihkan bahagian potongan...(utk bahagian kelim ke dalam...)



3) Buka & ceraikan bahagia belakang badge...


4) Lekapkan design yang digunting pada badge, kelim bahagian tepi lebihan ke bhg belakang...



5) Potong plastik lapik buku, lebihkan bahagian potongan. Lekapkan plastik pada badge dan kelim bahagian   
     lebihan ke belakang...



6) lekatkan semula bahagian belakang badge yg diceraikan....jika perlu boleh pakai gam atau double tape...


7) Lihat sendiri hasilnya.....tak beza sgt dr badge tempah kan?? yg penting jimat....kih3....
    Bolehla dipakai oleh adek beradek, kaum keluarga atau sesiapa je yg anda berkenan...(^^)



Selamat Mencuba....!!!!

11 comments:

Cik Zimie said...

alala kiutnye lijah.kreatif ok!!!

chop boleh tiru nih.seyessss :P

ni@ @in said...

like it:)
awk sgt2 kreatif...
jimat lak tu..
leh jd sumber inspirasi n..hehe:)

Gadis said...

haah la...mcm yang tempah punyer badge..

cantik n kreatif betol..=)

kaklong said...

suke nyer...leh kak long jadi sebagai rujukan nnt? mintak izin dulu ni...heheheheh

oshinz said...

wahhhhh... sangat jimatla. jap lagi nak pergi korek la ade ke tak badge lame kat umah. hehehe.

tiramisu said...

waahhhh... bagos, bagos! tapi tira da tempah da, huhu...

Fariza said...

comel. kreatifnya

|cerita-gadis-ini| said...

mane nk cari badge eh?

Melissa M said...

nak tanya ni... mn nak dapat badge kosong tu ek?
TQ.

Cik Lijah said...

badge kosong boleh cari kat mydin.....ade jual rasanye...
mcm saya, adek sy mmg suka kumpul badge n DIY design baru utk badge2 die...hehe

Cik Mashi said...

@Cik Lijah
betul ke badge kosong ade jual kt mydin?? selalunye kt bahagian mne ea mende ni? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...