Tuesday, March 6, 2012

POST 242: LeT'S DIY Ur OwN VeiL...!!

Salam syg semua...
Di kala keboringan duduk di rumah dek kerana mc...
Saya bawakan tutorial ringkas bagaimana nak DIY simple veil buat anda sendiri..
Dulu pon pernah buat tutorial psl DIY veil gak kan...
Tp dibuat separuh-separuh...
So, yg ini full version la....

DIY Veil
(Pencil edge cutting, patch lace with beads veil)

 
Bahan dan Material
1m kain chiffon @ tulle bidang 60"
1/2m lace
Beads
Gunting
Kapur/Pensel fabrik


Cara DIY

Lipat dua kain bidang 60" pd bahagian bidangnye.
Lakarkan bentuk pencil edge seperti dlm gambar.

 
Then, gunting ikut lakaran



Disebabkan kain chiffon ni berbulu, kena anta jahit tepi kain kat tailor
kain tulle tak perlu jahit tepi pon ok...



Guntingkan corak2 pada lace atau border lace mengikut corak yg anda kehendaki



Buat design lace pada kain veil dgn cara cuba jaya...heh~
Jahit lace pd kain veil dgn jahitan sembat susup dan seumpamnya....(^^)




Utk lebih menarik, tambah manik mengikut kreativiti



p/s: semakin sihat......
       nak catch-up balik order dan mel yg belum balas....caiyok!! heh~


12 comments:

Hanys Jehari said...

Cantiknya... Erm. Melepas nk pkai veil lijah.. Huhu

Glory jane said...

cantik nye veil cik lijah... i like.....

oshinz said...

yeay.. boleh wat veil sendiri. thanks for the tutorial sis..

Ila@Bella@Nabila said...

puan lijah.. da sihat ke belum?
semoga cepat sembuh.. hikhik macam kenal je veil tu? wahh xsabar nak tengok hasilnya. hehe

Angah86 said...

angah nk pnjm tutorial ni ye...:)
nk try bt nnti..kain dah ade...hehehe

..ika itu aku.. said...

macam senang tp macam tak berani lagi nak DIY..huhu

xuelia said...

thanks for sharing!

NMS said...

allaaa kak lija..sy mmg nk wat veil juga tp sy beli kain chiffon 1 mtr stgh yg bdang 45...huhu..nk tiru cmne..sshnya xpndai jht2 ni..=(

Anonymous said...

waaahaaa..rezeki..mmng nk wat veil pon skrg...tp kn kak..dh beli ken chiffon bidang 45..1mter stgh..ada cdangan nk wat cmne..huaaa..payahnya xpndai jhit..

Ella Ramlee said...

Salam. Price brapa utuk shawl n veil skali eak??

izyantyPersonalTaste said...

nak tanya awk guna gam apa utuk lekat manik, berbau gam tak?kalau berbau gam buat camna?

Anonymous said...

nak sewa veil ni la....ada x?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...