Monday, April 23, 2012

POST 252: LoNg MoMMy & BabY LisT...

Salam semua....

Now i'm in week 31 of pregnancy...
Almost 8 months......!! tak sabar tggu baby kuar....
Buat at the same time...Cuak...!!
Bcoz we know nothing about babies...!!
even though we love them so so much...kih3...

Walaupun saya ade 8 adik...
yg mana banyak dr padanya yg saya jaga, cebok berak etc....
Cuak gak ade baby sendiri...
Buku da byk beli..hari2 baca blog, review etc..
Tp still lg blurr...

Bile difikir klakar plak kami suami isteri yg mmg blurr ni...
Contoh baru ni semangat benor nak beli brg baby...
but at the end, tak beli ape sgt pon melainkan beberapa helai set pakaian bayi....
sbb KONPIUS...BLURR....dan KONPIUS....

sbg contoh:
Saya: "Kite beli baju bayi lubang-lubang plak la..."
Hub: "Ok.."
Saya: "Errrmmm...newborn baby tak masuk angin ke pakai baju lubang-lubang ni..."
Hub: "A'ah...mmm takpela...beli nantila..."
Saya: "Ok.."

Esoknya di opis:
Saya: "Semalam kan nak beli barang baby...blur la nak beli baju lubang2...takut masuk angin"
Kaksu: "EEEE......baby mmgla kena baju lubang2 tu sbb die PANAS...takut RUAM...kalo pasal masuk angin, kan kite da bedung & minyakkan"
Saya: "errrr.......*kecewa tak beli...*

and the story & list become longer and longer....kah3..

So, if dibandingkan dgn org lain....
Kami mmg sgt2 teruk...huk3....

Brg2 baby yg saya ade (for almost 8 months preggy ni) cuma....
1) 4 Set pakaian bayi (pureen, anakku)
2) Diapers changing mat  (pureen)
3) Baby mattress (Padang Besar, Perlis)
4) Barut (Cousin bagi)
5) Nappy Liner (pureen) - **nappy liner ade, nappy nyer takde pon....kahh3
6) Baby food processor (Cousin Bagi)
7) Car Seat (Peg Perego)

See the list...!!!
Byk lagi tak beli....!!
Mmg haru if saya bersalin tiba-tiba sekarang ni.....wuuuuu~

So, mulai hari ini saya berazam utk complete kan all the baby & mommy stuff....

This is the giler-giler punya list yg saya jumpa ntah dari mana-mana.....
lama dl download...da lupa actually...huhu
Saya gabung jalin jadi list yg sesuai utk saya gitu...(if mampu la...hahaha)
So, credit to all yg saya cilok la die punya list nih...kih3...

My "Baby & Mommy List" (Click to See)


Baby kicking all the time when i wrote this post....Maybe die gelakkan umi die yg blurr ni kot....muahaha!

p/s: Saya da tutup ye tempahan veil sampai Julai....
      A long veil list to go plak....!!!! 
      And another long veil order update to review.....
      *mode: rajin buat, malas review...* haha...

Wednesday, April 11, 2012

POST 251: PeLamiN Ke PhotoBooth Ni??

Salam Rabu semua...

Seronoknya semua tgh cuti….Jeles okeyh..!!
Saya kat sini tak cuti since kilang da mengawalkan cuti tu pd last week…
So, pe lagi, hr ni bekerja keras la…huhu..(T_T)

Da lama tak menulis panjang, jadi kekok mengatur kata2…
Nak bawakan citer pd mggu lepas sebenarnya….
My sis in law wedding….byk nak review…
**cet, kawen sendiri tak habis review, ade hati review org lain pny majlis…haha

dearie sis dan saya yg menyebok.....haha

Ok, kali ni citer pelamin…
Eh, tapi actually bukanlah pelamin pon…
More like a photobooth, sbb bukan shj tak bersanding…
Mmg pengantin tak duduk2 sgt pon kat sini…
It pon kami (me & hubs) yg paksa…at least pakai utk amek gambar…
Kalo tak jd pameran jela pelamin nih…haha


Everything kami DIY & recycle from ape2 yg adela…
Except for the paper flowers & bantal…
Bantal sis in-law DIY…
The tirai saya re-use balik tirai utk backdrop deco bilik tido saya dulu…
Platform tu pinjam surau punya…
(utk basuh pinggan sebenarnya tu..muahahaha)
Ni gambar pembikinan….



Lepas pasang tirai perasaan hampa….
Hati kecik berkata…**mcm hudus jek…..kain je da tak menarik…
Actually saya nak pakai chiffon yg dl saya beli bermeter2 buat tirai langsir bilik saya tp tak jumpa…
Chiffon kan nampak lg soft, flowy, elegant etc etc etc…
Misplaced kot kain tu…so, saya pakai kain backdrop katil kawen sy jek…
Mmg sgt tak menarikla rupanya….muahahaha

Tapi tak putus asa…
Mana tau da letak all the paper flowers ni jd ok plak kan…
So kami buatla….


Takde la buat brainstorming sgt pon design pelamin tu…
Taram, try and error jek…haha
Masa dlm pembikinan tu baru la tahu yg paper flower tak cukup…
So, ask my hubs beli lagi utk DIY lagi…
Masalahnya…die da tak jumpa da paper yg sepatutnya jd theme pelamin – Putih, Hijau & Pink
So, die beli jela kaler2 nyg die suka….muahaha…
End up bile da siap….warna warni la sket….hahaha


Nak kata cantek sgt tu tidakla….
Tp puas atila utk bergambar-gambar kan…..


Akhir kata celotehan hari rabu ni…
Saya doakan agar Allah memberkati perkahwinan mereka berdua….
Insyaallah….
Perkahwinan yg berlandaskan syariat Islam tentu lebih manis dan byk barakahnya kan..(^^)

p/s : my tips for Dais...cat dinding kaler putih...nampak lg luas & bersih dlm gambar...
       lighting matters.....tempatkan dais anda kat kaw. yg mempunyai pencahayaan pling byk...
       lampu kuning mmg nampak romantic...but in pic, kdg2 tak cantek...so, consult ur OP first...
     for paper flowers mcm ni...don't put too much colour variation even in the same colour range...

Wednesday, April 4, 2012

POST 250: WorDleSS~

Salam auntie2....

Lihat keletah saya yg sgt aktif...(^_^)
video


sedutan dari keaktifan saya...(^_^)
bergoncang2 perut umi masa scan hari tu....
sbb saya excited dilihat abi & umi....hihihihi


Tanda ksih abi & umi....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...